Παγκόσμια ημέρα σχολικού αθλητισμού

Η φετινή ημέρα σχολικού αθλητισμού, ήταν αφιερώμενη στη σωστή διατροφή και στην άθληση. 

Γι’ αυτό κι εμείς στο σχολείο μας κάναμε διάφορες δράσεις σχετικές με το θέμα αυτό.

– Ο κ. Φραγγελάκης Παναγιώτης, γυμναστής του σχολείου μας, έκανε στην αρχή μια εισήγηση για την σωστή διατροφή και άθληση. Μας μίλησε για ταις υγιεινές τροφές,τα  θρεπτικά συστατικά τους, τι πρέπει να τρώμε πριν και μετά τη γυμναστική και τον τρόπο για να αθλούμαστε σωστά. Ενημερωθήκαμε για τη σημασία που έχει στη ζωή μας η σωστή διατροφή, αλλά και τα ωφέλη της στον οργανισμό μας, όταν μάλιστα συνδυάζεται με τη σωματική άσκηση. 

– Βγήκαμε στην αυλή, και υπό την καθοδήγηση του κύριου γυμναστή μας, παίξαμε διάφορα αθλήματα. Οι μικρότερες τάξεις επαιξαν αγώνες τύπου τρεξίματος και  σκυταλοδρομίας, ενώ οι μεγαλύτερες τάξεις, χρίστηκαν σε τμήματα και αγωνίστηκαν στην καλαθοσφαίριση. Πρωτίστως σημασίας ήταν η ευγενής άμιλλα, γι’ αυτό πριν από κάθε αγώνα, οι δύο ομάδες έκαναν χειραψία και έλεγαν “καλή επιτυχία”. Γιατί σημασία δεν έχει ποιος θα νικήσει, αλλά η συμμετοχή μας, να περάσουμε όμορφα και να γυμναστούμε. 

– Φέραμε υγιενό πρωινό, και καθίσαμε όλοι μαζί να γευματήσουμε, μοιράζοντας τα φαγητά μας.. Μιλήσαμε για τις υγιεινές τροφές και το πόσο καλό κάνουν στον οργανισμό μας. Ηταν μια όμορφη εμπειρία και άρεσε πολύ στα παιδιά. 

-Κάποιοι μαθητές γύρισαν στις τάξεις τους, όπου ασχολήθηκαν κι εκεί με τους δασκάλους τους για την ημέρα αυτή. 

Η Δ’ τάξη, αφού χώρισε τις τροφές σε κατηγορίες, τονίζοντας ποια πρέπει να είναι η συχνότητα κατανάλωσής τους, έγινε αναφορά σε διάφορες κατηγορίες αθλημάτων, και παρουσίαση μέσα από βίντεο πολλών ολυμπιακών αθλημάτων. Στο τέλος τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, έφτιαξαν αφίσες και έγραψαν τα δικά τους συνθήματα πάνω σε αυτά. 


Τα δύο τμήματα της  Α’ και η Β’ τάξη παρακαλούθησαν διάφορα βίντεο και παρουσιάσεις σχετικά με την διατροφή και τη σωματική άσκηση. Τα παιδιά παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον, ρωτούσαν και ήθελαν να αναφέρουν τις δικές τους εμπειρίες. Στο τέλος είδαμε κινούμενα σχέδια, που αφορούσαν τον αθλητισμό και τις υγιενές τροφές. Διασκεδάμε πολύ!


πηγή: ίντερνετ – Βασίλης Τζαφέρος

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ – ΣΤ1′

Σαν σήμερα 31 Μαίου 1988 , ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πήρε την απόφαση να “σημαδέψει ” την ημέρα αυτή ώστε να θυμίζει σε όλους μας τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Σαφώς θα πρεπει να το σκεφτόμαστε καθημερινά και διαρκώς, το πόσο κακό κάνει στην υγεία μας το τσιγάρο!
Έτσι και μεις , αναφερθήκαμε και δημιουργήσαμε με αφορμή αυτήν την παγκόσμια ημέρα .

Ρωτήθηκαν οι μαθητές γιατί άραγε να είναι σημαντικό  να οριστεί μια τέτοια μέρα παγκόσμια;
Τι σημαίνει εξάρτηση;
 Τι προκαλεί το κάπνισμα;

 Συζητήσαμε για τις βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό, τόσο στους καπνίζοντες αλλά και στους μη (παθητικό κάπνισμα), για τα υπερβολικά χρήματα που ξοδεύει ένας καπνιστής μα και για κάποια μέτρα που θα πρέπει να παρθούν απο τα κράτη . 

 Μη έχοντας πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, δεν μπορέσαμε να ερευνήσουμε περαιτέρω το θέμα ( αν και θα το ήθελα), κάναμε τον δικό μας αντικαπνιστικό αγώνα!
Και ιδου το αποτέλεσμα ……………

Κρήτου Άννυ

Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης – Ε’ τάξη

Κάθε μέρα ζητάμε από τα παιδιά μας να σκεφτούν για οτιδήποτε κι αν κάνουν, είτε αυτό αφορά μία άσκηση  , είτε αυτό αφορά τη συμπεριφορά τους απέναντι στους άλλους. Σήμερα λοιπόν αποφασίσαμε να καταγράψουμε τις σκέψεις μας!


Τα παιδιά καθημερινά μας εντυπωσιάζουν και μας αφήνουν άφωνους……

 ..Με τις ερωτησεις και τους προβληματισμούς τους…….

 Πρόσφυγες

 Ρύπανση περιβάλλοντος

 Πόλεμος ή ειρήνη;

 Γιατί δεν ανταμοίβονται όσο τους αξίζει;

 Θα σταματήσει ο πόλεμος;

 Μια απο τις μεγάλες πληγές του πλανήτη……….

 Πόσα ερωτήματα;

 Αδέσποτα γιατί;

 Μα φυσικά και πολιτικές ανησυχίες!


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2016 – ΣΤ ΤΑΞΗ

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου ( 2 Απριλίου) ,συζητήσαμε με τους μαθητές τη χρησιμότητα και την αξία των βιβλίων στη ζωή μας. Πόσο καλός φίλος μπορεί να αποτελέσει ένα παιδικό βιβλίο και πόσο διευρύνει τις γνώσεις & τους ορίζοντές μας. Οι μαθητές μου ,αντάλλασσαν απόψεις σχετικά με βιβλία που έχουν διαβάσει  και πρότειναν ο ένας στον άλλον διαφορετικών ειδών βιβλία. Από την αρχή της χρονιάς δημιουργήσαμε τη δική μας βιβλιοθήκη και παρατήρησα πως οι μαθητές με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν στη δημιουργία της αλλά και τη συντήρησή της. Μάλιστα με την εκλογή του 5μελούς στην τάξη μας, ένα μέλος ορίστηκε βιβλιοθηκάριος για την καλύτερη λειτουργία της βιβλιοθήκης.
Έτσι λοιπόν, κάποιοι μαθητές προσφέρθηκαν να αναζητήσουν πληροφορίες για μεγάλους συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Οι εργασίες κατέφθασαν και οι τοίχοι γέμισαν με τη Ζωρζ Σαρή, τον Hans Christian Andersen, την Άλκη Ζέη, τον Μάνο Κοντολέων και την Ελένη Δικαίου. Οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους στους συμμαθητές ,που άκουγαν αποσβολωμένοι για το έργο των αγαπημένων τους συγγραφέων. Σας παραθέτω τις εργασίες τους.

Μακάρι οι  συγγραφείς παιδικών βιβλίων να πληθαίνουν και να είναι φωτισμένοι με καινοτόμες ιδέες στην παραγωγή βιβλίων για τα παιδιά μας. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μεράκι να γράφουν για τα παιδιά.

Η δασκάλα του Στ1
Κρήτου Άννυ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΚΕΨΗΣ – 22/2/2016 – ΣΤ1

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΚΕΨΗΣ

Κάθε μέρα λέμε στους μαθητές μας….Σκέψου αυτό σκέψου εκείνο… Και στη ζωή μας καθημερινά…σκέψεις πάνε και έρχονται. Σκέψεις αισιόδοξες. Σκέψεις απαισιόδοξες. Σκέψεις σωστές και σκέψεις λανθασμένες.
Αναντίρρητα είναι μια θεμελιώδης δραστηριότητα του ανθρώπου και μιας και είναι η τιμητική της σήμερα έκρινα σκόπιμο να κάνω αναφορά στους μαθητές μου. Συχνά τα παιδιά παραπονιούνται  ” κυρία δεν μπορώ να σκεφτώ, κουράστηκα να σκέφτομαι” και άλλα συναφή. Πρέπει να αντιληφθούν πως η διαδικασία της σκέψης ,μας κάνει πιο ώριμους πιο ενεργητικούς και δε δεχόμαστε παθητικά τη νέα γνώση.
Ενημερώθηκαν γιατί θεμελιώθηκε ως παγκόσμια ημέρα σκέψης η σημερινή, πόσο σημαντική λειτουργία του ανθρώπου είναι ,αλλά και ορισμένες φορές πόσο καταστροφική μπορεί να αποδειχθεί. Αναλύσαμε διάφορα αποφθέγματα μεγάλων προσωπικοτήτων (φιλοσόφων, συγγραφέων κτλ) και δημιουργήσαμε το κολάζ της σκέψης!
Στο τέλος της συζήτησής μας, κάθε παιδί έγραφε σε συννεφάκι την σκέψη του και φωτογραφιζόταν καμαρώνοντας! Ιδού οι σκέψεις μας!

 



ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ !!!!!!!
Οι μαθητές του ΣΤ1 
και η δασκάλα του τμήματος
Κρήτου Άννυ

Το ΣΤ1 στέλνει την αγάπη του στα παιδιά που παλεύουν…………

15 Φεβρουαρίου σήμερα και ενώ όλοι οι μαθητές αναφέρονταν στην χθεσινή ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου, θεώρησα σκόπιμο να τους ενημερώσω για τη σπουδαιότητα της σημερινής παγκόσμιας ημέρας. 
Ημέρα κατά του παιδικού  καρκίνου λοιπόν η σημερινή, και όμως πολλά παιδιά δε το γνώριζαν. Στόχος ήταν να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι μαθητές και να δοθούν μηνύματα αγάπης προς όλα εκείνα τα παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο.


Η  ημέρα  είναι αφιερωμένη σε όλα εκείνα τα  γενναία παιδιά, που δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη σε κάποιο νοσοκομείο με τον καρκίνο. Αυτά τα παιδιά χρειάζονται τη βοήθεια και τη στήριξη μας όχι μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα.






Σκεφτήκαμε και γράψαμε μηνύματα αισιοδοξίας και ζωγραφίσαμε εικόνες που μας έρχονταν στο μυαλό. Επίσης,  μιλήσαμε για το σύλλογο “donate hair ,donate love” που έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα,  ώστε  να μάθουν οι μαθητές πως χαρίζοντας μέρος απο τα μαλλάκια τους σε παιδιά που πάσχουν απο καρκίνο ,μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Κάποιοι μαθητές ήταν ενήμεροι και μάλιστα έχουν προβεί σε δωρεά μαλλιών. 

Αναφέραμε πως υπάρχουν σύλλογοι που εθελοντικά είναι δίπλα στα παιδιά αυτά. Οι μαθητές μάλιστα, ανέφεραν δικά τους συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, μικρής ηλικίας που έχουν περάσει αυτό το γολγοθά και βγήκαν νικητές. Μιλήσαμε για τις δυσκολίες των παιδιών αυτών και αισθανθήκαμε πως τελικά δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο απο την υγεία μας. Πόσες φορές στεναχωριόμαστε για ασήμαντα πράγματα ; Tα παιδιά μπήκαν σε σκέψεις και όση ώρα ζωγράφιζαν τα παρατηρούσα. Τα μάτια τους έλαμπαν απο χαρά όταν ανακοίνωσα πως θα ήθελα να στείλουμε ζωγραφιές σε κάποια παιδιά που δίνουν τη μάχη τους με τον καρκίνο. Τότε, έβαλαν τα δυνατά τους να κάνουν την πιο αισιόδοξη ζωγραφιά που θα δώσει ελάχιστη χαρά σε κάποιο παιδί.

 Η δασκάλα του τμήματος
Κρήτου Άννυ