“25 ΜΑΡΤΙΟΥ”

  
  Μία εντυπωσιακή γιορτή για την 25η Μαρτίου, ετοίμασαν και φέτος οι μαθητές της Ε2′ και ΣΤ1′ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Τυμπακίου! 

  Αφού μιλήσαμε για την σημασία της διπλής αυτής εορτής καθώς και για τους ήρωες του 1821 που πολέμησαν γενναία από την περιοχή μας, η γιορτή ξεκίνησε με το θεατρικό “Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου”.

  Οι Έλληνες υπέφεραν ταν πάνδεινα απο τους Τούρκους, προσβολές, ταπεινώσεις, φτώχια, μα το χειρότερο απ’ όλα ήταν το παιδωμάζωμα.


  Η Οθωμανική Αυτοκρατορία απαγόρευε την εκπαίδευση των Ελλήνων στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, με αποτέλεσμα να οργανωθούν κρυφά νυχτερινά σχολεία, από ιερείς, που μυστικά δίδασκαν γραφή και ανάγνωση.


  Ο αγώνας δεν ήταν εύκολος όμως οι Έλληνες ορκίστηκαν στην Αγία Λαύρα, μπροστά στο Θεό, ή να ελευθερωθούν ή να πεθάνουν “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ”.


  Την παράσταση έκλεψε το χιουμοριστικό “Θεατρικό Σκέτς” του Θοδωρή Παπαϊωάννου, όπου παρακολουθούμε τα ευτράπελα που συμβαίνουν στις πρόβες για ένα θεατρικό της 25ης Μαρτίου!

  Τη συγκίνηση όλων προκάλεσαν τα τραγούδια που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά, καθώς και το χασάπικο που έκλεισε την παράσταση.


  Το 3ο Δημοτικό Σχολείο επισκέφτηκαν και οι μαθητές απο το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Τυμπακίου που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη γιορτή μας.



“Ιερά Μονή Παναγιάς Οδηγήτριας”

  Οι μαθητές του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Ιερά Μονή Παναγιάς Οδηγήτριας που βρίσκεται πάνω στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων Ορέων στα νότια του νομού Ηρακλείου. Είναι ανδρική μονή και είναι προσβάσιμη μέσω του χωριού Σίβας της Μεσαράς. Ιδρύθηκε το 14ον αιώνα και σχετίζεται με την οικογένεια των Καλλέργηδων στους οποίους ανήκε. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κρήτης αφού αναφέρεται σε έγγραφο του Δουκικού Αρχείου του Χάνδακα (Ηράκλειο) το 1393. Στην Μονή υπάγονται και πλήθος ερημητηρίων, αλλά και εξωκκλησιών με αξιόλογες τοιχογραφίες. 


   Αφού εκκλησιάστηκαν όσα παιδιά ήθελαν, επισκεφτήκαμε τον πύργο του Ξωπατέρα. Ένας από τους μοναχούς της Μονής επί Τουρκοκρατίας ήταν ο θρυλικός Ξωπατέρας ή Ξέπαπας, όπως ονομάστηκε ο Ιωάννης Μαρκάκης ή πατήρ Ιωάσαφ, ο οποίος  γρήγορα γνωρίστηκε με τους Κρητικούς επαναστάτες που αντιμάχονταν τους Τούρκους: Κόρακα, Μαλικούτη, Μαστραχά, Ρωμανό, Τσακίρη, Σκουντή και άλλους. Οι ηρωικές πράξεις του Ιωάσαφ αρχίζουν να γίνονται γνωστές από το 1810 ενώ μετά από εκβιασμούς και απειλές των Τούρκων ο μητροπολίτης τον καθαίρεσε δηλαδή τον έκανε ξέπαπα ή ξώπαπα και από εκεί έχει μείνει και το προσωνύμιο «Ξωπατέρας». (Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ο μητροπολίτης καθαίρεσε τον Ιωάσαφ επειδή σκότωσε κάποιον Τούρκο γενίτσαρο που μίλησε προσβλητικά για την αδελφή του). Μετά την θανάτωση του αιμοσταγή και τυραννικού γενίτσαρου «Αργολίδη» από τον Ξώπαπα, οι Τούρκοι αποφάσισαν να εξορμήσουν εναντίον της Οδηγήτριας τον Φεβρουάριο του 1828. Το τέλος του ήταν ηρωικό όταν έβαλαν φωτιά στον πύργο και αναγκάστηκε να βγει και να πολεμήσει με το όπλο στο ένα χέρι και το σπαθί του στο άλλο.

  Επίσης, στο συγκρότημα υπάρχει φουρνόσπιτο, ελαιοτριβείο, πατητήρι, αποθήκες, τυροκέλι (κελάρι για τυριά), πηγάδι, ξενώνας (παλιό ηγουμενείο), το ηγουμενείο με τη βιβλιοθήκη, τα κελιά των μοναχών, αλλά και οι τάφοιτων πατέρων της μονής.



  Πριν επιστρέψουμε στο σχολείο, επισκεφτήκαμε τον τάφο του ήρωα της Επανάστασης Μιχαήλ Κόρακα. Ο τάφος του σεμνός και απέριττος βρίσκεται στην πλατειά του χωριού Πόμπια παραπλεύρως της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου και του Ηρώου. Ο Μιχάλης Καρούζος γεννήθηκε το 1797 στην Πόμπια. Την επωνυμία «Κόρακας» πήρε από τους Τούρκους επειδή έπεφτε πάνω τους τούς στα γιουρούσια θυελλώδης και τους έφερνε την καταστροφή και το θάνατο.

“Μία βόλτα στο Ιστορικό Μουσείο”

  Στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου βρέθηκε η Β’ και η Ε’ τάξη του σχολείου μας για να παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά  προγράμματα του Μουσείου, που προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης από τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους ως τη σύγχρονη εποχή και στοχεύουν στο να δημιουργήσουν ευκαιρίες στους μαθητές προκειμένου να αναπτύξουν πολλές και διαφορετικές δεξιότητες, να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα τους, να ενδυναμώσουν την παρατηρητικότητα τους, να προωθήσουν την κριτική σκέψη  και την ομαδική συμμετοχή.

  Τα παιδιά της Β’ τάξης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα “Ο κύκλος του ψωμιού” που στοχεύει, αφενός στη βιωματική γνωριμία των παιδιών με το Λαϊκό Πολιτισμό της Κρήτης και αφετέρου στην επαφή και γνωριμία με την Ιστορία της Τέχνης και το πως απεικονίστηκαν μέσω κυρίως της ζωγραφικής οι διαδικασίες παραγωγής του ψωμιού. Οι μαθητές ανακάλυψαν τις πρώτες ύλες και τα εργαλεία για την παραγωγή του ψωμιού και έστρωσαν “το τραπέζι του γεωργού”  με τα προϊόντα που υπάρχουν μέσα στο καλάθι του, τα οποία παρήγαγε μόνος του, σε συγκεκριμένες εποχές. 

  Οι μαθητές του Ε1′ και Ε2′ συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Πρόσκληση σε Βυζαντινό Γεύμα-Γνωριμία με τη διατροφή των Βυζαντινών” όπου θέτει ως στόχο τη γνωριμία των μαθητών με πτυχές του καθημερινού βίου των Βυζαντινών, όπως είναι οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κατά την δεύτερη Βυζαντινή Περίοδο. Τα παιδιά συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες αναζήτησης και εικαστικής δημιουργίας και  αναπαράστησαν  ένα βυζαντινό γεύμα, τοποθετώντας στο τραπέζι τα απαραίτητα μαγειρικά και επιτραπέζια σκεύη.


 «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα» 



  Το διαχρονικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσενγια την αλήθεια και το ψέμα «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα» παρουσίασε στο σχολείο μας ο θίασος του κ. Πανουργιά.

Λίγα λόγια για το έργο…:

  Ο Αυτοκράτορας δεν μπορεί να εμφανιστεί στην μεγάλη παρέλαση επειδή δεν έχει καινούργια στολή. Δυο απατεώνες αναλαμβάνουν τον ρόλο των ραφτάδων και κλείνονται στην μεγάλη αίθουσα του παλατιού. Κανείς δεν ξέρει τι κάνουν και όλη η πόλη περιμένει να θαυμάσει τα καινούργια ρούχα του Αυτοκράτορα. Όταν, όμως, παρουσιάζουν τα ρούχα, κανείς δεν μπορεί να τα δει! Τελικά ο αυτοκράτορας είναι ή δεν είναι γυμνός;


Ήρθε το καρναβάλι!!!



  Τα παιδιά του 3ου Δημοτικού σχολείου γιόρτασαν και φετος την περίοδο της αποκριάς με πολλά παιχνίδια και χαμόγελα. Φόρεσαν τις στολές τους, διασκέδασαν με την καρδιά τους και το προαύλιο γέμισε καουμπόι, αστυνομικούς, πριγκίπισσες και μάγισσες!  

  Χορέψαμε μικροί και μεγάλοι παραδοσιακούς χορούς και ζήσαμε την τρέλα του καρναβαλιού! 


   Στα πλαίσια των αποκριάτικων δραστηριοτήτων, βεβαια, δεν έλειψε και ο εορτασμός της τσικνοπέμπτης με ένα μεγάλο απογευματινό πάρτυ στο χώρο του σχολείου, όπου με τη βοήθεια του σύλλογου γονέων και κηδεμόνων, γονείς, δάσκαλοι και μαθητές τσικνίσαμε και χορέψαμε σε παραδοσιακούς και λάτιν ρυθμούς!

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ!!!


“Νους υγιής, εν σώματι υγιεί”
ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

  Το Παγκρήτιο Στάδιο βρίσκεται στο Ηράκλειο στη δυτική πλευρά της πόλης, σε μία  αναπτυσσόμενη περιοχή κοντά σε μεγάλους οδικούς άξονες και πρόσβαση από κάθε πλευρά της πόλης, έχει χωρητικότητα 26.240 θεατών και είναι από τα πιο σύγχρονα στάδια της χώρας. Οι μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας ξεναγήθηκαν στο χώρο από τους υπεύθυνους και είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια! Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δοθήκαν στους συμμετέχοντες  αναμνηστικά διπλώματα.

  
Δοκιμάσαμε τις ικανότητές μας στην κωπηλασία…

 στην πυγμαχία… 



  στις ρίψεις…




και στην τοξοβολία!


“ΜΙΚΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ!”
    Οι μαθητές της Γ’ τάξης, στο πλαίσιο της σχετικής ενότητας στο μάθημα της Γλώσσας, εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά και δημιούργησαν σε ομάδες το δικό τους εξώφυλλο εφημερίδας. Φαίνεται ότι το απολαμβάνουν με την ψυχή τους!

 

  
  

  Οι μαθητές με φαντασία, δημιουργικότητα και όρεξη για δουλειά έφτιαξαν τα δικά τους νέα!

  Τέλος δραματοποίησαν με την μορφή θεατρικού παιχνιδιού και παρουσίασαν το δικό τους κεντρικό δελτίο ειδήσεων με ζωντανές συνδέσεις, πρωτότυπες ατάκες, γέλιο και πολύ διάθεση για…δημοσιογραφια! Οι μικροί μας δημοσιογράφοι απόλαυσαν κάθε στιγμή του νέου τους ρόλου!

“ΠΟΙΟΣ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ;”

   Παραμονή της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Τυμπακίου έκοψε βασιλόπιτες για τους μαθητές και τους δασκάλους του σχολείου μας και μοίρασε σε όλους αρτουλάκια! Οι τυχερές που βρήκαν το φλουρί ήταν η Εμμανουέλα από την Γ’ τάξη και η κ. Ελένη που διαχειρίζεται το κυλικείο του σχολείου. Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο για την ευγενική προσφορά του!

   

    Μετά την κοπή της πίτας μαθητές και δάσκαλοι πήγαμε στην εκκλησία του Αγίου Τίτου στο Τυμπάκι για να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία εις μνήμην των Τριών Ιεραρχών. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ή Θεολόγος αναδείχθηκαν Πατέρες της Εκκλησίας, άγιοι και προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών χάρη στη σοφία και τη δράση τους.

  “ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ”

    Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του σχολείου, μας παρουσίασαν μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη γιορτή και μας ευχήθηκαν ”Καλές γιορτές και Χρόνια Πολλά”!!
    Η γιορτή ξεκίνησε με την Α’ τάξη και το χριστουγεννιάτικο σκετς  “Η Γέννηση του Χριστού”, όπου το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας εξιστορεί την γέννηση του Χριστού και οι μαθητές ντυμένοι με όμορφα κουστούμια πήραν το ρόλο της Παναγιάς,του Ιωσήφ, των βοσκών και των μάγων.





    Στη συνέχεια της γιορτής μας, με το θεατρικό της, η Β’ τάξη μεταμορφώθηκε σε μια αγαπημένη οικογένεια, όπου ο μπαμπάς και η μαμά λένε παραμύθια στα παιδιά, περιμένοντας τον παππού και τη γιαγιά. Ξαφνικά, πέντε καλικαντζαράκια εισβάλλουν στο σπίτι και ξεκινάνε τις ζαβολιές!!!

  Η Γ’ τάξη ολοκλήρωσε όμορφα τη γιορτή μας, τραγουδώντας μας τα κρητικά χριστουγεννιάτικα κάλαντα!

ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ!!!
     Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Άγιος Βασίλης επισκέφτηκε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου! Περνώντας από κάθε τάξη, μοίρασε στα παιδιά δώρα και πολλά χαμόγελα!

    Ξεκίνησε με τα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου έκαναν πρόβα για τη χριστουγεννιάτική τους γιορτή!

  
   Και τα παιδιά της Γ’ και Ε1′ τάξης απόλαυσαν την επίσκεψη του Άγιου Βασίλη στις τάξεις τους!

    Χωρίς να τον καταλάβουν τα παιδιά, ανέβηκε τις σκάλες για να κάνει έκπληξη στους μαθητές των Δ1′ και Ε1′!

   Το Δ2′ ήθελε και μία αναμνηστική φωτογραφία!

      Για το τέλος άφησε τα μεγαλύτερα παιδιά του Στ1′ και Στ2′, τα οποία τον φίλεψαν για να τον ευχαριστήσουν για τα δώρα τους!

   Ευχαριστούμε ‘Αγιε Βασίλη!!! Ελπίζουμε να σε ξαναδούμε και του χρόνου!