Εκπαιδευτική εκδρομή Δ’ Τάξης

Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, η Δ’ Τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στον Αφραθιά. Εκεί μας περίμεναν αστυνομικοί της τροχαίας για να ενημερώσουν τους μαθητές για θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και ασφαλούς μετακίνησης. Η ενημέρωση έγινε μέσω εισηγήσεων, βιωματικών δράσεων και παιχνιδιών.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν ωστόσο δυστυχώς δεν είχε πουθενά σκιά για να καθίσουμε και να ξεκουραστούμε…

Τους μαθητές συνόδευσαν οι: Μητσκοπούλου Ειρήνη, Ζερβαντωνάκης Μανώλης και Γαϊτανίδη Λαμπριάννα

277977373 1416846888831716 2653548572093774577 n 1
Επίδειξη αστυνομικών οχημάτων και ηχητικών δυνατοτήτων
278013607 682757963007001 7664745459354101348 n
278092213 301041985439170 5943363714876581102 n 1
Αναγνώριση σημάτων οδικής κυκλοφορίας

Εκπαιδευτική Εκδρομή Γ’, Ε’ και Στ’ Τάξεων

Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 οι μαθητές των Γ’ Ε’ και Στ’ Τάξεων πήγαν στην παραλία του Κόκκινου Πύργου. Δεν πήγαν όμως για παιχνίδι… πήγαν για να αναλάβουν δράση ως ενεργοί πολίτες! Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν στον καθαρισμό της ακτής στο πλαίσιο της δράσης “Σκουπίδια στην Απόχη: Μαθητές και αλιείς ενημερώνονται και αναλαμβάνουν δράση για τα θαλάσσια απορρίμματα σε παράκτιες και αλιευτικές περιοχές της Μεσσαράς”

Η δράση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία και μαθητές και εκπαιδευτικοί πέρασαν υπέροχα, βάζοντας κι εκείνοι το δικό τους λιθαράκι για ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι: Ανδρεδάκη Ελένη, Καρακωνσταντάκης Κωνσταντίνος, Κοράκη Θεοδώρα, Δριβάκη Δήμητρα και Φουστανάκης Δημήτρης.

277831780 676530010093876 2371354129058101143 n

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο παγκρήτιο στάδιο

Την Πέμπτη, 13-2-2020, το σχολείο μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο παγκρήτιο στάδιο, που βρίσκεται στο Ηράκλειο. 
Μόλις φτάσαμε μας καλωσόρισαν θερμά οι γυμναστές και οι υπεύθυνοι του σταδίου και αφού φάγαμε όλοι μαζί το πρωινό μας, χωριστήκαμε σε τμήματα και άρχισε η ξενάγηση. 
Μας μίλησαν για τους Ολυμπιακούς αγώνες, για την αρχαία Ολυμπία, την ολυμπιακή δάδα, για τους αγώνες που έγιναν στην Ελλάδα το 2004, για το σήμα των 5 κύκλων και τι συμβολίζει. Είδαμε φωτογραφικό υλικό, κρατήσαμε κι εμείς για λίγο δύο ολυμπιακές δάδες και είδαμε από κοντά τον ολυμπιακό βωμό.



Έπειτα, βγήκαμε στο γήπεδο, είδαμε τις υποδομές του και γνωρίσαμε τα αθλήματα του στίβου.

Στη συνέχεια η Α’ και η Β’ τάξη έκαναν κωπηλασία, ξιφασκία και ενόργανη γυμναστική.

Ενώ οι υπόλοιπες τάξεις έπαξαν καθιστά βόλει, μιμούμενοι τα άτομα με κινητικά προβλήματα, το παιχνίδι με τις μπάλες, τον λεγόμενο  ¨Τζακ¨ και έπαιξαν ποδόσφαιρο με δεμένα μάτια όπως οι αθλητές με μειωμένη όραση. 
 
Κι επειδή μας έμεινε χρόνος και ήμασταν καλά παιδιά δοκιμάσαμε και το άλμα εις μήκος.

Στο τέλος πήραμε και τα διπλώματά μας.

Ηταν μια αξέχαστη εμπειρία, περάσαμε υπέροχα και μάθαμε σπουδαία πράγματα για τον αθλητισμό και την αθλητική παιδεία. Γνωρίσαμε το παγκρήτιο στάδιο, τα ολυμπιακά και παραολυμπιακά αθλήματα βιωματικά και οι μαθητές των μεγάλων τάξεων ευαισθητοποιήθηκαν και συνειδητοποίησαν πως δε τα παρατάμε στην πρώτη δυσκολία, μα συνεχίζουμε να προσπαθούμε, αρκεί να υπάρχει θεέληση και αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε..

“Ιερά Μονή Παναγιάς Οδηγήτριας”

  Οι μαθητές του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Ιερά Μονή Παναγιάς Οδηγήτριας που βρίσκεται πάνω στον ορεινό όγκο των Αστερουσίων Ορέων στα νότια του νομού Ηρακλείου. Είναι ανδρική μονή και είναι προσβάσιμη μέσω του χωριού Σίβας της Μεσαράς. Ιδρύθηκε το 14ον αιώνα και σχετίζεται με την οικογένεια των Καλλέργηδων στους οποίους ανήκε. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κρήτης αφού αναφέρεται σε έγγραφο του Δουκικού Αρχείου του Χάνδακα (Ηράκλειο) το 1393. Στην Μονή υπάγονται και πλήθος ερημητηρίων, αλλά και εξωκκλησιών με αξιόλογες τοιχογραφίες. 


   Αφού εκκλησιάστηκαν όσα παιδιά ήθελαν, επισκεφτήκαμε τον πύργο του Ξωπατέρα. Ένας από τους μοναχούς της Μονής επί Τουρκοκρατίας ήταν ο θρυλικός Ξωπατέρας ή Ξέπαπας, όπως ονομάστηκε ο Ιωάννης Μαρκάκης ή πατήρ Ιωάσαφ, ο οποίος  γρήγορα γνωρίστηκε με τους Κρητικούς επαναστάτες που αντιμάχονταν τους Τούρκους: Κόρακα, Μαλικούτη, Μαστραχά, Ρωμανό, Τσακίρη, Σκουντή και άλλους. Οι ηρωικές πράξεις του Ιωάσαφ αρχίζουν να γίνονται γνωστές από το 1810 ενώ μετά από εκβιασμούς και απειλές των Τούρκων ο μητροπολίτης τον καθαίρεσε δηλαδή τον έκανε ξέπαπα ή ξώπαπα και από εκεί έχει μείνει και το προσωνύμιο «Ξωπατέρας». (Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ο μητροπολίτης καθαίρεσε τον Ιωάσαφ επειδή σκότωσε κάποιον Τούρκο γενίτσαρο που μίλησε προσβλητικά για την αδελφή του). Μετά την θανάτωση του αιμοσταγή και τυραννικού γενίτσαρου «Αργολίδη» από τον Ξώπαπα, οι Τούρκοι αποφάσισαν να εξορμήσουν εναντίον της Οδηγήτριας τον Φεβρουάριο του 1828. Το τέλος του ήταν ηρωικό όταν έβαλαν φωτιά στον πύργο και αναγκάστηκε να βγει και να πολεμήσει με το όπλο στο ένα χέρι και το σπαθί του στο άλλο.

  Επίσης, στο συγκρότημα υπάρχει φουρνόσπιτο, ελαιοτριβείο, πατητήρι, αποθήκες, τυροκέλι (κελάρι για τυριά), πηγάδι, ξενώνας (παλιό ηγουμενείο), το ηγουμενείο με τη βιβλιοθήκη, τα κελιά των μοναχών, αλλά και οι τάφοιτων πατέρων της μονής.



  Πριν επιστρέψουμε στο σχολείο, επισκεφτήκαμε τον τάφο του ήρωα της Επανάστασης Μιχαήλ Κόρακα. Ο τάφος του σεμνός και απέριττος βρίσκεται στην πλατειά του χωριού Πόμπια παραπλεύρως της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου και του Ηρώου. Ο Μιχάλης Καρούζος γεννήθηκε το 1797 στην Πόμπια. Την επωνυμία «Κόρακας» πήρε από τους Τούρκους επειδή έπεφτε πάνω τους τούς στα γιουρούσια θυελλώδης και τους έφερνε την καταστροφή και το θάνατο.

“Μία βόλτα στο Ιστορικό Μουσείο”

  Στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου βρέθηκε η Β’ και η Ε’ τάξη του σχολείου μας για να παρακολουθήσει τα εκπαιδευτικά  προγράμματα του Μουσείου, που προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης από τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους ως τη σύγχρονη εποχή και στοχεύουν στο να δημιουργήσουν ευκαιρίες στους μαθητές προκειμένου να αναπτύξουν πολλές και διαφορετικές δεξιότητες, να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα τους, να ενδυναμώσουν την παρατηρητικότητα τους, να προωθήσουν την κριτική σκέψη  και την ομαδική συμμετοχή.

  Τα παιδιά της Β’ τάξης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα “Ο κύκλος του ψωμιού” που στοχεύει, αφενός στη βιωματική γνωριμία των παιδιών με το Λαϊκό Πολιτισμό της Κρήτης και αφετέρου στην επαφή και γνωριμία με την Ιστορία της Τέχνης και το πως απεικονίστηκαν μέσω κυρίως της ζωγραφικής οι διαδικασίες παραγωγής του ψωμιού. Οι μαθητές ανακάλυψαν τις πρώτες ύλες και τα εργαλεία για την παραγωγή του ψωμιού και έστρωσαν “το τραπέζι του γεωργού”  με τα προϊόντα που υπάρχουν μέσα στο καλάθι του, τα οποία παρήγαγε μόνος του, σε συγκεκριμένες εποχές. 

  Οι μαθητές του Ε1′ και Ε2′ συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Πρόσκληση σε Βυζαντινό Γεύμα-Γνωριμία με τη διατροφή των Βυζαντινών” όπου θέτει ως στόχο τη γνωριμία των μαθητών με πτυχές του καθημερινού βίου των Βυζαντινών, όπως είναι οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κατά την δεύτερη Βυζαντινή Περίοδο. Τα παιδιά συμμετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες αναζήτησης και εικαστικής δημιουργίας και  αναπαράστησαν  ένα βυζαντινό γεύμα, τοποθετώντας στο τραπέζι τα απαραίτητα μαγειρικά και επιτραπέζια σκεύη.


“Νους υγιής, εν σώματι υγιεί”
ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΤΑΔΙΟ

  Το Παγκρήτιο Στάδιο βρίσκεται στο Ηράκλειο στη δυτική πλευρά της πόλης, σε μία  αναπτυσσόμενη περιοχή κοντά σε μεγάλους οδικούς άξονες και πρόσβαση από κάθε πλευρά της πόλης, έχει χωρητικότητα 26.240 θεατών και είναι από τα πιο σύγχρονα στάδια της χώρας. Οι μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας ξεναγήθηκαν στο χώρο από τους υπεύθυνους και είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια! Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δοθήκαν στους συμμετέχοντες  αναμνηστικά διπλώματα.

  
Δοκιμάσαμε τις ικανότητές μας στην κωπηλασία…

 στην πυγμαχία… 



  στις ρίψεις…




και στην τοξοβολία!